o
Tempo
Diana en Lisa
Kaj
Geni
home
gedragstherapie
puppen
training
tarieven
contact
alg. voorwaarden
gastenboek

 

Kaj met leesbril

Leer je hond lezen!

Dit is mijn uitgangspunt voor de gedragstherapie zowel als voor opvoeden en trainen.

Als wij niet begrijpen, wat onze hond ons vertelt door zijn gedrag, zijn lichaamstaal, zijn vocale uitingen dan kunnen we niet (goed) communiceren met hem. Wist je dat honden verschillende soorten "blaffen" hebben? Dat honden hun gemoedstoestand door hun houding, stress- of kalmeringssignalen aangeven? Dat honden wegkijken als ze met iets/iemand niet kunnen omgaan? Ik zie het niet meer, dus is het er niet meer........... Zo zijn er nog veel meer signalen die de hond uit zendt en waar hij dus mee communiceert. Een hond kan niet denken, geen plannen van te voren maken. Een hond reageert alleen maar op prikkels; hij kan niet anders. Wij mensen kunnen denken, afwegingen maken en strategieën bedenken. Wij kunnen ons de communicatie van honden eigen maken. Dit is niet vrijblijvend, dit is een "must" in de omgang met onze hond om fijn met hem samen te kunnen leven. Wij kunnen het gedrag van onze hond ombuigen, maar alleen in de taal die onze hond begrijpt!

 

Gedragstherapie

Iedereen die aan een hond begint, gaat ervan uit dat er een maatje bijgekomen is. Zo'n aandoenlijke pup roept het goede bij ons op en we zijn vol vertrouwen over de geweldige band die we ermee gaan krijgen. Jammer genoeg gaat dit nog wel eens mis.
Kiezen we voor een wat oudere hond, al of niet met een probleemgeschiedenis, dan staan we wat meer stil bij wat er mis kan gaan. Gebeurt dit, dan is de teleurstelling net zo groot als bij de hond die als pup kwam.

Waarom gedragstherapie

Gedragstherapie biedt de mogelijkheid het gedrag van je hond om te buigen, zodat er weer fijn samen te leven valt. De spanning wordt uit de relatie tussen jou en je hond gehaald. Stap voor stap word je begeleid het probleemgevende gedrag van je hond aan te pakken. Het geeft jou rust, omdat je op iemand met kennis terug kunt vallen. Jouw kalmte werkt ook nog eens door in je hond. Doordat ik nauwkeurig het gedrag van je hond in kaart breng en hierop de aanpak baseer, gaat je hond zich uiteindelijk prettiger voelen. In veel gevallen verdwijnt het probleemgevende gedrag helemaal.

Voor welke honden is gedragstherapie

Voor iedere hond die gedrag vertoont, waar jij of je omgeving moeite mee hebben. Dit gaat zeker niet alleen om agressie naar mensen of dieren. Het kan gedrag zijn dat weliswaar ongevaarlijk is, maar waar jij of je omgeving zich steeds meer aan ergeren, denk aan wagenziekte.

Aan welk gedrag moet je denken

Hieronder een aantal voorbeelden. Dit lijstje is zeker niet uitputtend.

Alle agressie-problemen naar mensen en dieren, agressie rondom de voerbak, eigen huis en tuin verdedigen en bezitsagressie.
Niet alleen kunnen zijn. Dit kan zich uiten door piepen, blaffen, vernielen en in huis plassen/poepen.
Overmatig blaffen.
Blaffen als de telefoon gaat.
Onzindelijkheid. Markeergedrag in huis.
Najagen van fietsers, joggers, auto's, katten etc.
Weglopen.
Opspringen al of niet met "rijden".
Bang voor geluiden zoals onweer, vuurwerk.
Bang voor mensen, honden etc.
Trekken aan de lijn.
Opspringen.
Grommen bij het van de bank afsturen.
Niet geborsteld willen worden.
Dwingend gedrag etc., etc.

Is elk probleemgevend gedrag om te buigen

Graag zou ik hier volmondig "ja" op zeggen, maar helaas is de werkelijkheid anders. Als de hond b.v. als pup niet of heel slecht gesocialiseerd is, heeft dit blijvende gevolgen. De indrukken die een hond bij de fokker en de eerste maanden bij de eigenaar moet opdoen, zijn nooit meer in te halen. Gelukkig is in verreweg de meeste gevallen het hinderlijke gedrag wel om te buigen.
Ook een traumatische ervaring heeft een enorme impact en is nooit helemaal weg te poetsen. Ook hier geldt dat het bijpassende gedrag vaak in meerdere of mindere mate om te buigen is. Belangrijk is dat je je wel realiseert dat een hond nooit voor 100% maakbaar is, m.a.w. de volmaakte hond bestaat niet!!!