Tempo
Diana en Lisa
Kaj
Geni
home
ineke
gerrit
tempo
diana
lisa
kaj
geni
gastenboek

 

Lisa Jardu van Renje 5-05-1996 tot 21-12-2010

Eenmaal in de Golden wereld verzeild geraakt, was er een soort Golden dat ons bijzonder aansprak: de werkende Golden. Toen we de kans kregen om een pup uit werkafstamming uit de van Renje kennel te krijgen, hoefden we niet lang na te denken. Dus kwam Lisa in ons gezin, een kleindochter van Ecya Jill van de Woudstreek. De naam was snel gekozen: L-nest en de Golden van Jo Lubbers waar wij veel van hadden gezien, heette Lisa. Was Diana een enthousiaste Golden, Lisa was dat nog veel meer en verenigde in zich een hardheid voor zichzelf en zachtheid naar ons toe. Waar Diana om een boomstronk heenliep, sprong Lisa er overheen. Vanuit het nest zijn we meteen met jachttraining begonnen o.l.v. Jeanneke Labruyere en André de Jong. Een andere manier van trainen dan ik eerder deed met Diana. De mannen van de KNJV waren meer op staande honden georiënteerd en hier waren alleen retriever mensen. Als je een Duitse staande Langhaar “vrij” geeft is hij binnen 5 seconden 50 meter verder en kun je hem desgewenst terugfluiten. Bij een retriever werkt dat meestal niet, die moet je dus wegsturen. Met Diana had ik altijd problemen bij de uitstuur oefening, met Lisa ging ik op bospaadjes met de dummy trainen met “vooruit”. Toen kon ik dus ook 10-en halen.

Lisa had uiteraard ook haar lastige kanten. Het belangrijkste is geweest dat ze slecht steady te krijgen was. Dat is -wist ik toen niet- iets wat je van begin af moet aanpakken en intrainen. In ieder geval was een carrière in veldwedstrijden niet voor ons weggelegd. Een ander probleem was “poep” in welke vorm dan ook. Ik denk nog regelmatig terug aan een proef waarbij ze uitging voor een markeerapport wat ze perfect oppakte en terugbracht, tot ze op 15 meter bij me vandaan een koeienvlaai ontdekte, de eend neersmeet en door de vlaai ging liggen rollen en even later de eend weer oppakte en bij me bracht. Ze was helemaal groen..... De mensen waar ik mee liep die dag wilden graag dat ik onder de wind bleef, de rest van de dag. Ook herinner ik me een proef waarop ik allemaal 10-en liep, op het apport over water na, ze wilde niet eens vertrekken. Dus nul punten en geen diploma.

Diploma's:
B-diploma
G.G.-B
G.G.-1
Proeven:
div. C-proeven
div. B-proeven
G.G.-examen 2003 G.G.-examen 2003; schutting
volgen1
volgen2
Spanderswoud trainen in het Spanderswoud

Na onze trainingspauze zijn we met GG-training begonnen, met voor Lisa onbekende onderdelen zoals “terug plaats” en “de zit en blijf”. Maar er waren ook dingen die we uiteraard heel goed konden. Zo zal ik nooit vergeten dat we het metaal apport zouden gaan doen; volgens onze trainer Jos de Horde altijd een lastig onderdeel. Aangezien ik nog niet zoiets had, vroeg ik die van hem te leen en bood hem aan Lisa aan. Moeiteloos pakte ze hem aan en toen ik hem weglegde bracht ze hem ook keurig terug. Ook het sorteren in de GG-2 was iets wat ze na een paar keer onder de knie had. Al met al heeft Lisa toen ze 10 was het GG-1 gehaald, iets waar we eigenlijk altijd een beetje tegen op gezien hadden. GG-2 is helaas een brug te ver gebleken maar we kijken met plezier op haar werkzame leven terug. Eind 2009 is ze officieel gepensioneerd.
Net voor kerst 2010 hebben we Lisa helaas moeten laten inslapen. Ze was zowel lichamelijk als geestelijk helemaal op. We missen haar nog steeds.

Als herinnering een paar leuke foto's:

kopstudie Lisa Lisa in steken Lisa 14 Gerrit met de 2 Goldens
Deze foto is genomen in 2008 op het G.G.-examen
En zo sta ik op het T-shirt van mijn baas!
Lisa 14 jaar!!!!!!!!!!!!
Gerrit met zijn gevolg